Cachot i Torroja, Joan

Lloc de naixement: 
Tortosa
Data naixement: 
1887
Data de defunció: 
1967
Lloc de defunció: 
Madrid

Son pare fou Joan Cachot i Lluís, distingit poeta tortosí i gran defensor de la llengua catalana. Per raons familiars, la infància la va passar a Reus sota la tutela del seu avi, el jurista Bernat Torroja. Estudià dret a la Universitat de Barcelona, i s’hi llicencià vers 1909. Consta ja com advocat, amb bufet a Tortosa, des de 1913, i alhora destacà com a articulista, especialment d’economia comercial. La dècada de 1920 publicà dos interessants estudis (premiats en el IV Certamen del Centre de Lectura de Reus): «Magatzems Generals de Dipòsit de Reus. Estudi i plantejament d’una institució comercial per a afavorir el desenrotllament de l’economia reusenca» i «Zona del Port de Tarragona. El port de Tarragona. Medis per augmentar son tràfec», a més de diverses col·laboracions a la Revista del Centre de Lectura, sobre temes d’interès local, la reforma de l’Administració de Justícia, la necessitat d’una escola de comerç, etc. Dins de l’àmbit periodístic, el 1925 va treure al carrer el diari Reus, amb pretensions de ser una premsa polititzada.

Plenament integrat en la vida civil local, Cachot assumí diversos càrrecs de representació. El 1916 fou nomenat secretari de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Tortosa, el 1922 ho fou de la Cambra de Comerç de Reus i el 1931 va ser nomenat vicesecretari de la Cambra de Comerç de Madrid. D’ençà, passà a residir a aquella ciutat. Amb talent i empemta per al foment, en aquella època va fundar una organització patronal anomenada Foment Industrial i Mercantil. Així mateix, el 1922 presidí el gremi d’exportadors de fruits secs, vi i oli (i el 1935 era secretari de la Federació d’Exportadors d’Oli d’Oliva). A Reus va crear l’empresa d’assegurances Reddis. A Madrid, el 1933 fundà la companyia d’assegurances Hermes, de la qual en va ser director gerent i conseller; també ocupà la secretaria de la Cambra de Comerç de Madrid fins el 1957.

Des del punt de vista cultural, cal destacar que fou president de l’Orfeó Tortosí (1913) i que, dos anys abans, havia participat en l’homenatge que Tortosa va retre a Felip Pedrell (1911). Deixà inèdit un llibre de memòries, Retrovisor.

Ideològicament, se’l vincula a la facció liberal, si bé és cert que el 1909 féu un míting conjuntament amb Marcel·lí Domingo, de clara adscripció republicana. Fou diputat provincial durant dues legislatures, entre 1915 i 1918, en les quals desenvolupà el càrrec dins de les comissions permanents de Governació i Beneficència, respectivament.

Per la seva trajectòria política i activitat desplegada a través de les cambres, li fou concedida l’Encomienda de la Orden del Mérito Civil. El 1917 es va casar amb Amparo Rocher Tallada, a la capella de les Hermanitas de los Pobres, amb qui va tenir quatre fills, entre els quals, Miquel Cachot Rocher, que exercí l’advocacia a Madrid.

 

AGDT [Arxiu General de la Diputació de Tarragona], Actes; Governació, Cpf, 5bis; Revista del Centre de Lectura de Reus; Olesti Trilles, Josep. Diccionari biogràfic de Reusencs. II. Reus: Ajuntament, 1991, i, 161; Subirats i Sebastià, Emigdi. «La Renaixença del Català a Tortosa (1878-1938)». Recerca, 13 (2009), 11-48, p. 21. ACBEB [Arxiu Comarcal del Baix Ebre]

 

Dades personals i familiars: 
Família: 
son pare fou Joan Cachot i Lluís, poeta tortosí.
Matrimoni / Fills: 
es casà amb Amparo Rocher Tallada, amb qui van tenir quatre fills (un dels quals, Miquel Cachot Rocher, advocat a Madrid).
D'altre parentiu: 
el seu avi fou el jurista Bernat Torroja de Reus.
Lloc habitual de residència: 
Reus
Llocs successius de residència i datació: 
Tortosa, Reus, Madrid
Títols nobiliaris o distincions equivalents: 
Encomienda de la Orden del Mérito Civil (1917)
Dades com a diputat de la Mancomunitat: 
Districte: 
Tortosa-Roquetes
Diputació a què pertanyia: 
Tarragona
Responsabilitats que tingué a la Diputació: 
Comissió de Governació (1915-1916). Comissió de Beneficència (1917-1918)
Resultats electorals (vots) en cada elecció disputada: 
7.079 vots en les elecions de diputats provincials de 1915.
Dades professionals: 
Formació general (estudis): 
llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona
Formació professional: 
advocat i periodista
Pertinença a organitzacions econòmiques i professionals: 
el 1916 fou nomenat secretari de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Tortosa; el 1922 fou nomenat secretari de la Cambra de Comerç de Reus i el 1931 fou nomenat vicesecretari de la Cambra de Comerç de Madrid.
Associacions culturals/ciutadanes: 
president de l'Orfeó Tortosí (1913)
Ideologia i activitat política: 
Ideologia: 
liberal
Càrrecs públics: 
diputat provincial durant dues legislatures (1915-1918)
Bibliografia: 
Obra personal: 

«Magatzems Generals de Dipòsits de Reus. Estudi i plantejament d'una institució comercial per a afavorir el desenrotllament de l'economia reusenca»

«Zona del Port de Tarragona. El Port de Tarragona. Medis per augmentar son tràfec»

Retrovisor

Estudis sobre la seva figura: 

Olesti Trilles, Josep. Diccionari biogràfic de reusencs. II. Reus, Ajuntament, 1991.