Aunós Cau, Eduard

Eduard Aunós Cau.
Lloc de naixement: 
Es Bòrdes, Vall d’Aran
Data de naixement: 
dimecres, novembre 3, 1858
Data de defunció: 
divendres, maig 2, 1930
Lloc de defunció: 
Barcelona, Barcelonès

Eduard Aunós i Cau fou un propietari i polític nascut a Es Bòrdes, a la Vall d’Aran, el 1858 al si d’una família benestant que es dedicava a la ramaderia. Tot i que es va plantejar iniciar la carrera religiosa als quinze anys, després de fer el servei militar es va instal·lar a Lleida per estudiar Magisteri el 1878. Finalitzats els estudis va entrar a treballar en una agència de negocis situada al carrer Major de Lleida, de la qual acabà sent propietari. Aquesta activitat li va permetre assolir una bona posició econòmica i establir contactes professionals en altres ciutats catalanes i espanyoles. També es va dedicar a altres negocis, com la construcció. Va construir el conegut Hotel Palace, situat a la plaça de la Paeria, al centre de la ciutat i a tocar del domicili dels Aunós.

Es va casar amb Jovita Pérez Navarro, que pertanyia a una família acomodada i il·lustrada de la ciutat. Van tenir tres fills: Eduard (1894), Antoni (1899) i Conxita (1905). El fill gran va ser un destacat polític espanyol que, entre altres càrrecs institucionals rellevants, va ser ministre en les dictadures de Primo de Rivera i de Francisco Franco.

Va començar la seva carrera política el 1910 als rengles dels liberals demòcrates, presidits a Lleida per Emili Riu. Posteriorment va evolucionar cap al Partit Conservador, fruit de les seves disputes amb Riu i del suport que va aconseguir d’una part dels conservadors de la Seu d’Urgell per ser escollit diputat provincial el 1911. El 1913 va renovar l’acta de diputat (per la maurista Joventut Conservadora, entitat que presidia). Totes dues eleccions van ser pel districte de la Seu d’Urgell - Sort. Des de la Diputació de Lleida va fer alguna intervenció per defensar la construcció del ferrocarril de la Vall d’Aran. Va formar part, com a vocal, de la Comissió Provincial de la Diputació.

En aquest context va fundar a la ciutat de Lleida el periòdic La Prensa. Diario Monárquico y Conservador (1912), publicació que va esdevenir la portaveu de la Joventut Conservadora entre els anys 1912 i 1916, quan el governador civil va suspendre el diari per injúries.

Aprofitant la feblesa i les divisions que patia el Partit Conservador a Lleida en aquell moment, va intentar ser nomenat cap provincial del partit el 1912, enmig d’un importat conflicte intern.

El 1914 va ser elegit diputat a Corts per la Seu d’Urgell, tot i que el Tribunal Suprem anul·là l’acta per irregularitats en l’elecció. El liberal Daniel Riu l’acusà de comprar vots, coaccions i abusos. Es va tornar a presentar a les eleccions a Corts de 1916, com a conservador dissident, però no va aconseguir l’acta. Finalment, va culminar la seva carrera política en ser escollit senador per Lleida l’any 1923.

Durant els últims anys de la seva vida es traslladà a viure a Barcelona, ciutat on morí al maig de 1930.

Dades personals i familiars: 
Matrimoni / Fills: 
Casat amb Jovita Pérez Navarro, van tenir tres fills: Eduard (1894), Antoni (1899) i Conxita (1905). Eduard Aunós Pérez va ser un destacat polític espanyol que, entre altres càrrecs institucionals rellevants, va ser ministre en les dictadures de Primo de Rivera i de Francisco Franco.
Lloc habitual de residència: 
Lleida.
Llocs successius de residència i datació: 
La Vall d'Aran on va néixer. Lleida, des de 1878. Barcelona, darrers anys de la seva vida.
Dades com a diputat de la Mancomunitat: 
Districte: 
La Seu d'Urgell-Sort.
Diputació a què pertanyia: 
Lleida.
Partit pel qual es presentà: 
Conservador.
Resultats electorals (vots) en cada elecció disputada: 
Eleccions provincials de 9 de març de 1913, al districte de la Seu d'Urgell-Sort: Joan Rovira Agelet (Liberal): 4.410 vots. Llàtzer Sibis (Liberal): 4.027 vots. Josep I. Llorens Ribas (Liberal): 3.890 vots. Eduard Aunós Cau (Joventut Conservadora): 3.719 vots. Ignasi Ll. Ferrer Franquet (Joventut Conservadora): 2.683 vots. Ignasi Tarragona (Republicà): 1.501 vots. Manuel Canut Dòria (Conservador): 1.427 vots.
Dades professionals: 
Formació general (estudis): 
Magisteri.
Activitat econòmica: 
Propietari, constructor, propietari d'una gestoria, fundador del periòdic conservador de Lleida "La Prensa".
Patrimoni: 
Diversos edificis, entre els quals l'Hotel Palace de Lleida.
Ideologia i activitat política: 
Militància política: 
Partit Liberal-demòcrata. Partit Conservador (Joventut Conservadora).
Càrrecs polítics: 
President de la Joventut Conservadora a Lleida (1912).
Càrrecs públics: 
Diputat Provincial per Lleida (1911 i 1913). Senador per Lleida 1923.
Processos judicials: 
El 1914 va ser elegit diputat a Corts per la Seu d’Urgell, tot i que el Tribunal Suprem anul·là l’acta per irregularitats en l’elecció. Acusat de compra de vots, coaccions i abusos.
Bibliografia: 
Obra personal: 

Fundador del periòdic conservador de Lleida La Prensa.

Estudis sobre la seva figura: 

Bibliografia

MIR CURCÓ, Conxita. Lleida (1890-1936): caciquisme polític i lluita electoral. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1985.

MIR CURCÓ, Conxita (dir.) [et al.]. Diccionari biogràfic de les terres de Lleida: política, economia, cultura i societat: segle XX. Lleida: Alfazeta, 2010.

VARELA I SERRA, Josep. Les vides d’Eduard Aunós. Una apassionant trajectòria política entre la monarquia i la dictadura (1894-1967). Lleida: Pagès Editors, 2010.

Imatges i documents: 
Fotografia d’estudi de la família d’Eduard Aunós Cau i Jovita Pérez Navarro. Eduard Aunós està situat a la banda dreta.
Peus de foto i comentaris: 
Fotografia d'estudi de la família d'Eduard Aunós Cau i Jovita Pérez Navarro. D'esquerra a dreta: Eduard Aunós Pérez, Jovita Pérez, Conxita Aunós, Antoni Aunós i el pare Eduard Aunós Cau. Conxita Aunós va néixer el 1905. Font: VARELA i SERRA, Josep. "Les vides d’Eduard Aunós. Una apassionant trajectòria política entre la Monarquia i la Dictadura (1894-1967)". Lleida: Pagès Editors, 2010, pàg. 49.
Peu de portada i comentaris: 
Eduard Aunós Cau. Font: VARELA i SERRA, Josep. "Les vides d’Eduard Aunós. Una apassionant trajectòria política entre la Monarquia i la Dictadura (1894-1967)". Lleida: Pagès Editors, 2010, pàg. 49.
Signatura del personatge: