Amiguet i Trius, Pacià

Pacià Amiguet i Trius.
Lloc de naixement: 
?
Data naixement: 
?
Data de defunció: 
1918
Lloc de defunció: 
?

Pacià Amiguet i Trius va ser un propietari, banquer i polític de Vilafranca del Penedès que va morir l’any 1918. Els seus pares foren Pacià Amiguet i Antònia Trius. Sabem que es va casar però dubtem si la seva esposa va ser Maria Anna Miell o Francisca Forment, així com tampoc tenim la certesa de si va tenir fills o altres dades personals.

Amiguet dirigia un banc local de Vilafranca creat a les darreries del segle XIX. L’esmentada entitat bancària es transformà més endavant en el Banc del Penedès, i l’any 1943 fou absorbit per Banesto. A principis del segle XX, al municipi de Vilafranca només hi havia dues entitats bancàries: una sucursal del Banco Hispano Americano, i la banca de Pacià Amiguet.

El panorama es diversificà una mica amb la creació de Caixa Penedès, anomenada inicialment Caja de Ahorros del Penadés, que obrí les portes el 6 d’abril de 1913. La institució naixia amb l’objectiu de donar servei als petits agricultors vinícoles, obrers i empleats del comerç de la localitat. Era un projecte d’entitat financera amb finalitats socials i d’estalvi impulsat per l’Associació Catòlica de Vilafranca, en el qual també va col·laborar Pacià Amiguet.

En efecte, la flamant caixa d’estalvis va obrir inicialment dos comptes corrents, un a la casa de banca d’Amiguet —que n’era un dels adjunts— i l’altre a Arnús Garí SA de Barcelona. La cartera de l’establiment estava formada per valors de l’Estat, de la Mancomunitat de Catalunya i d’empreses privades.

Pacià Amiguet i Trius va ser molt actiu en la vida política i social vilafranquina. Des del punt de vista polític, era considerat el cap del Partit Liberal monàrquic al seu districte i va ocupar el càrrec d’alcalde de Vilafranca del Penedès diverses vegades. La primera vegada que va ocupar l’alcaldia va ser el 20 de novembre de 1897, després d’una etapa d’inestabilitat al consistori. Una de les seves actuacions destacades fou la primera reforma de la façana de la Casa de la Vila. Però un parell d’anys després l’Ajuntament estava molt endeutat i foren necessaris nous emprèstits.

El 30 de març de 1901 Pacià Amiguet va ser nomenat de nou alcalde. Malgrat la fràgil situació financera del consistori, a l’agost es decidí posar la llum elèctrica a l’ajuntament. Aquest any fou important a causa de la visita del ministre d’Agricultura a la vila per presidir el Congrés Agrícola i assistir a l’acostumat lliurament de premis que se celebrava al Centre Agrícola del Penedès.

La vinguda del ministre va servir per confirmar la concessió d’una estació de viticultura i enologia a Vilafranca, i sobretot per encarrilar la construcció d’un escorxador municipal. A finals de 1901, l’Ajuntament estudiava l’enllumenat elèctric exterior.

A l’inici de 1906 Amiguet va retornar a l’alcaldia i es va mantenir en el càrrec fins al juliol de 1909. S’hagué d’ocupar de la situació de l’hospital, una part de l’edifici del qual amenaçava ruïna. El 17 de juliol de 1907 va col·locar una placa a la façana del Palau Reial, en memòria de la mort del rei Pere el Gran. Aquest mateix any es va emprendre una ambiciosa restauració de l’interior de l’edifici municipal: escala, galeria, mobiliari i totes les dependències. Les reformes es van inaugurar solemnement al maig de 1907. Però la necessària reforma de la façana va romandre paralitzada fins després del mandat del banquer Amiguet.

Al marge de l’activitat en la política municipal, fou president del Centre Agrícola del Penedès —anomenat l’Agrícol— entre 1902 i 1905, una associació de la qual formaven part personatges destacats de la burgesia de la vila. Pacià Amiguet havia estat a la presidència del certamen de l’entitat el 1901 en qualitat d’alcalde, junt amb els ministres d’Agricultura i de Guerra, el governador civil i altres autoritats. Al desembre de 1901, l’alcalde Amiguet havia rebut la confirmació de la creació d’una estació enològica a Vilafranca per part del ministre d’Agricultura.

Com a president de l’entitat, sembla que Amiguet —anomenat popularment en Pacianet— va voler aglutinar altres associacions agràries del Penedès a l’entorn de l’Agrícol, però no se’n va sortir. Fou també vocal de la Cambra Agrícola del Penedès, constituïda en sindicat d’agricultors.

Pacià Amiguet va participar en la col·locació de la primera pedra al monument a Milà i Fontanals a Vilafranca, junt amb el cardenal Salvador Casañas, el 10 de maig de 1908. Aquest mateix any va contribuir a desbloquejar l’angoixosa situació econòmica de l’hospital. El 1909 va participar en la reconstrucció de l’ermita de Sant Pau, vinculada a una antiga tradició vilafranquina, que s’inaugurà el 25 de gener de 1910 amb una processó solemne.

 Pel que fa a la Diputació i a la Mancomunitat, Pacià Amiguet i Trius es presentà a les eleccions provincials de 13 març de 1911 pel Partit Liberal monàrquic al districte 8è (Igualada-Vilafranca). En aquests comicis competien dos blocs. D’una banda, una coalició federal-regionalista formada pel republicà Isidre Rius de la UFNR, i els candidats de la Lliga Francesc Ràfols i Josep Queralt. De l’altra, una associació liberal-conservadora integrada per Pacià Amiguet —home fort a Vilafranca—, Pompeu Godó —acusat de cacic pels adversaris— i el conservador Rossend Menta. Amiguet va obtenir l’escó amb 6.931 vots, i va ocupar-lo fins al 30 d’abril de 1915.

Va tornar a concórrer als comicis provincials del 14 de març de 1915 pel mateix districte. Malgrat les aliances prèvies, els vots de l’esquerra es van concentrar en el federal Isidre Rius, mentre l’Associació Catòlica de Vilafranca promogué el vot pel candidat liberal Amiguet i pels dos regionalistes, Parellada i Queralt. Pacià Amiguet aconseguí renovar l’escó amb 5.246 vots, i va romandre en el càrrec fins a la seva mort a principis de 1918.

S’integrà a les comissions de Servei de Dements i Ampliació de Delegacions el 1914, Biblioteques Populars i Procediment de reforma de l’Estatut el 1915, Transferències de Crèdit el 1916 i Governació el 1917. Al llarg de les dues legislatures també va formar part de les comissions de Foment de l’Agricultura, Beneficència, Instrucció Pública i Belles Arts, i Junta del Cens de Població.

El 14 de gener de 1913 Pacià Amiguet fou elegit vicepresident de la Comissió Provincial. I el primer de maig de 1917, mentre era cap dels liberals a la corporació provincial, va ser escollit vicepresident de la Diputació de Barcelona amb 25 vots.

Dades personals i familiars: 
Família: 
Els seus pares foren Pacià Amiguet i Antònia Trius.
Matrimoni / Fills: 
Es va casar, però desconeixem el nom de l'esposa (Maria Anna Miell ?, Francisca Forment ?) i si va tenir fills.
Lloc habitual de residència: 
Vilafranca del Penedès.
Dades com a diputat de la Mancomunitat: 
Districte: 
Igualada-Vilafranca.
Diputació a què pertanyia: 
Barcelona.
Responsabilitats que tingué a la Diputació: 
El 14 de gener de 1913 Pacià Amiguet fou elegit vicepresident de la Comissió Provincial i el primer de maig de 1917 va ser escollit vicepresident de la Diputació de Barcelona.
Partit pel qual es presentà: 
Partit Liberal monàrquic.
Resultats electorals (vots) en cada elecció disputada: 
A les eleccions provincials de 13 març 1911, Amiguet va obtenir l'escó amb 6.931 vots. Als comicis provincials del 14 de març de 1915, Pacià Amiguet aconseguí renovar l'escó amb 5.246 vots.
Pertinença a organismes de direcció, comissions,… de la Mancomunitat: 
S'integrà a les comissions de Servei de Dements i Ampliació de Delegacions (1914), Biblioteques Populars i Procediment de reforma de l'Estatut (1915), Transferències de Crèdit (1916) i Governació (1917). Al llarg de les dues legislatures també va formar part de les comissions de Foment de l'Agricultura, Beneficència, Instrucció Pública i Belles Arts, i Junta del Cens de Població.
Dades professionals: 
Activitat econòmica: 
Banquer.
Patrimoni: 
Banc del Penedès.
Pertinença a organitzacions econòmiques i professionals: 
President del Centre Agrícola del Penedès. Vocal de la Cambra Agrícola del Penedès.
Associacions culturals/ciutadanes: 
Presidència del Certamen del Centre Agrícola del Penedès el 1901.
Ideologia i activitat política: 
Ideologia: 
Liberal.
Militància política: 
Cap del Partit Liberal monàrquic al seu districte.
Càrrecs polítics: 
Alcalde de Vilafranca del Penedès. Diputat.
Bibliografia: 
Estudis sobre la seva figura: 

Bibliografia i documents electrònics

Annals de l’Hospital comarcal de Vilafranca del Penedès [Vilafranca del Penedès], núm. 1 (1933), p. 16.

ARNABAT MATA, Ramon; VIDAL, Jordi (coord.). Història de Vilafranca del Penedès. Vilafranca del Penedès: Ajuntament de Vilafranca del Penedès, 2008.

BONET I BALTÀ, Joan. “Morgades i Torras i Bages, els creadors del nacionalisme català”. Del Penedès [Vilafranca del Penedès], núm. 1 (primavera 2002), p. 7-15.

CUSCÓ I CLARASÓ, Joan. “L’Agrícol, 130 anys d’història”. El 3 de vuit, el setmanari del Penedès [Vilafranca del Penedès], sense número (setembre 2006). <https://issuu.com/agricol/docs/l_agr_col__130_anys_d_hist_ria>. [Consulta: 01/07/2015].

PLANAS I MARESMA, Jordi. Cooperativisme i associacionisme agrari a Catalunya: els propietaris rurals i l’organització dels interessos agraris al primer terç del segle XX (tesi doctoral). Barcelona: Universitat de Barcelona, 2003.

SOLÉ BORDES, Joan. “Sobre la façana modernista i altres reformes de l’edifici de l’Ajuntament de Vilafranca”. Del Penedès [Vilafranca del Penedès], núm. 27-28 (2012), p. 63-83.

SOLER GARCIA, Pilar. “Eugeni Campllonch: projectista de mobiliari”. Del Penedès [Vilafranca del Penedès], núm. 29 (2014), p. 105-113.

 

Fonts d’arxiu

Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona

Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Imatges i documents: 
Pacià Amiguet i Trius.
Fotografia d’una publicació de la taula presidencial a l’homenatge a Manuel Milà i Fontanals. L’homenatge va tenir lloc el 1908. Possiblement Pacià Amiguet i Trius sigui la persona assentada situada més a l’esquerra de la fotografia.
Fotografia d’un diari en què apareix el moment de descoberta de la placa commemorativa del setge de Zaragoza. En la fotografia apareix l’alcalde Pacià Amiguet.
Acte de la col·locació de la primera pedra del monument a Milà i Fontanals, en el qual Pacià Amiguet apareix presidint l'acte, com a alcalde de Vilafranca del Penedès.
Peus de foto i comentaris: 
Pacià Amiguet i Trius. Font: imatge cedida per l’investigador.
Fotografia d’una publicació de la taula presidencial a l’homenatge a Manuel Milà i Fontanals. L’homenatge va tenir lloc el 1908. Possiblement Pacià Amiguet i Trius sigui la persona assentada situada més a l’esquerra de la fotografia. Font: Homenatge a Milà i Fontanals. 1908 (data de creació). (CAT ACAP20-1001-N-153).
Fotografia d’un diari en què apareix el moment de descoberta de la placa commemorativa del setge de Zaragoza. En la fotografia apareix l’alcalde Pacià Amiguet. Font: Descoberta de placa commemorativa. 1908 (data de creació). (CAT ACAP20-1024-N-471).
Acte de la col·locació de la primera pedra del monument a Milà i Fontanals, en el qual Pacià Amiguet apareix presidint l'acte, com a alcalde de Vilafranca del Penedès, juntament amb el cardenal Salvador Casañas que es troba al centre de la fotografia, beneïnt la pedra. Font: primera pedra del monument a Milà i Fontanals. 1908 (data de creació). (CAT ACAP20-1024-N-248).
Peu de portada i comentaris: 
Pacià Amiguet i Trius. Font: imatge cedida per l’investigador.
Signatura del personatge: 
Comentaris sobre la documentació: 
1.Article "La primera pedra del monument a Milà i Fontanals es va col·locar el 10 de maig de 1908". Font: "El 3 de vuit", 06/07/2012, p. 36. 2.Breu història de la fundació de Caixa Penedès el 1913, on hi surt en Pacià Amiguet. Font: TORT MORATO, Josep. "Les arrels" [en línia]. La mateixa Caixa, [consulta: 18/11/2017]. Disponible a: <http://www.joseptortmorato.com/lamateixa/lesarrels_cat.html>.