Alimbau i Minguell, Miquel

Lloc de naixement: 
Reus, Baix Camp
Data naixement: 
sobre 1864
Data de defunció: 
sobre 1944
Lloc de defunció: 
?

Fill de Pau Alimbau, boter, i Francesca Minguell, de Reus, Baix Camp. Casat amb Conxa Codina Ballester († 05-12-1944), amb qui van tenir dos fills, Dolors i Miquel. Tenia la residència al carrer de Sant Carles i Sant Josep, de Reus.

Propietari. Va tenir empresa de fruits secs oberta al passeig de Prim de Reus, actualment registrada amb el nom Hijo de Miguel Alimbau Minguell, SA. És un dels primers contribuents reusencs l’any 1930, amb hisendes a Reus, la Selva del Camp —on encara avui existeix el mas homònim, arredossat al puig d’en Cama—, Castellvell i Almoster (1914) —la premsa contemporània esmenta els incendis produïts pel juliol de 1931 en boscos d’aquests darrers pobles, de la seva propietat. També a Vila-seca, on el juliol de 1913 era president de la junta local de Plagues del Camp i, com a tal, participava en l’Assemblea Agrícola de Tarragona, convocada per la Cambra Oficial Agrícola de la Provincia.

Col·laborador excepcional a La Kabila (1909), periòdic de caràcter satíric i humorístic editat a la ciutat de Reus a inicis del segle XX. Va ser soci del Centre de Lectura, de Reus i el seu nom apareix inscrit en el llistat del Xampany d’honor a l’expresident de l’entitat Pere Cavallé Llagostera (29-06-1922).

De caràcter autonomista, va pertànyer al republicanisme unitari. Va ser regidor de l’Ajuntament de Reus (novembre de 1901) i ho era, encara, pel març de 1930, quan hi renuncià per tenir més de seixanta-cinc anys. També va pertànyer a l’executiva comarcal que havia de promoure els embassaments de Riudecanyes i la Riba o Francolí (març de 1901), com a vocal; fou subscriptor i fundador de la societat de regants del Pantà de Riudecanyes (1904).

Elegit diputat provincial pel districte de Reus a la Diputació de Tarragona en els consistoris de 1905, pel primer torn del Consell Provincial (1905-1906), formà part de les comissions de Foment i Mixta de Reclutament; en el tercer torn del Consell de 1907, va pertànyer a les comissions de Foment, Estadística del Treball i fou designat diputat inspector de l’Institut Pere Mata de Reus (1909-1910); en el tercer torn de 1913, va ser adscrit a la comissió d’Hisenda; finalment, en el primer torn de 1915, va formar part de la comissió d’Hisenda, de la Junta de les Obres del Port i de la comissió Estadística del Treball.

Quan era ja diputat, a principis de maig de 1906, donà suport a una moció que retreia durament el vot dels diputats que havien impedit l’adhesió de la Corporació a Solidaritat.

Dades personals i familiars: 
Família: 
Fill de Pau Alimbau, boter, i Francesca Minguell, de Reus.
Matrimoni / Fills: 
Casat amb Conxa Codina Ballester († 05-12-1944), amb qui van tenir dos fills, Dolors i Miquel.
Lloc habitual de residència: 
Carrer de Sant Carles i Sant Josep, de Reus.
Dades com a diputat de la Mancomunitat: 
Districte: 
Reus
Diputació a què pertanyia: 
Tarragona
Responsabilitats que tingué a la Diputació: 
En els consistoris de 1905, pel primer torn del Consell Provincial (1905-1906), formà part de les comissions de Foment i Mixta de Reclutament; en el tercer torn del Consell de 1907, va pertànyer a les comissions de Foment, Estadística del Treball i fou designat diputat inspector de l’Institut Pere Mata de Reus (1909-1910); en el tercer torn de 1913, va ser adscrit a la comissió d’Hisenda; finalment, en el primer torn de 1915, va formar part de la comissió d’Hisenda, de la Junta de les Obres del Port i de la comissió Estadística del Treball.
Partit pel qual es presentà: 
Republicà, autonomista
Resultats electorals (vots) en cada elecció disputada: 
3.763 vots (1913-1914).
Dades professionals: 
Formació general (estudis): 
Propietari i empresari
Activitat econòmica: 
Va tenir empresa de fruits secs oberta al passeig Prim de Reus, actualment registrada amb el nom «Hijo de Miguel Alimbau Minguell, SA».
Patrimoni: 
És un dels primers contribuents reusencs l’any 1930, amb hisendes a Reus, la Selva del Camp —on encara avui existeix el mas homònim, arredossat al puig d’en Cama—, Castellvell i Almoster (1914) —la premsa contemporània esmenta els incendis produïts pel juliol de 1931 en boscos d’aquests darrers pobles, de la seva propietat. També a Vila-seca, on el juliol de 1913 era president de la junta local de Plagues del Camp i, com a tal, participava en l’Assemblea Agrícola de Tarragona, convocada per la Cambra Oficial Agrícola de la Provincia.
Pertinença a organitzacions econòmiques i professionals: 
President de la Junta local de Plagues del Camp, a Vila-seca (1913).
Associacions culturals/ciutadanes: 
Col·laborador de «La Kabila» (1909). Soci del Centre de Lectura, de Reus.
Ideologia i activitat política: 
Ideologia: 
Republicana
Militància política: 
Republicanisme unitari
Càrrecs públics: 
Regidor de l'Ajuntament de Reus (1901, 1930). Vocal de l'executiva comarcal de promoció dels embassaments de Riudecanyes i la Riba o Francolí (1901) i subscriptor i fundador de la societat de regants del Pantà de Riudecanyes (1904).
Bibliografia: 
Estudis sobre la seva figura: 

Balcells, Albert; Enric Pujol iJordi Sabater. La Mancomunitat de Catalunya i l’autonomia. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 1996.

 

Imatges i documents: 
Signatura del personatge: 
Comentaris sobre la documentació: 
AGDT [= Arxiu General de la Diputació de Tarragona], Actes; Governació, Cpf, 5bis; «Diari de Tarragona»; «El Porvenir»; «La Actualidad»; «La Vanguardia»; «Reus».