Alimbau i Minguell, Miquel

Lloc de naixement: 
Reus, Baix Camp
Data naixement: 
sobre 1864
Data de defunció: 
sobre 1944
Lloc de defunció: 
?

Fill de Pau Alimbau, boter, i Francesca Minguell, de Reus, Baix Camp. Es casà amb Conxa Codina Ballester —que morí el 5 de desembre de 1944—, amb qui va tenir dos fills, Dolors i Miquel. Tenia la residència al carrer de Sant Carles i Sant Josep, de Reus.

Miquel Alimbau va ser un propietari important que va tenir una empresa de fruits secs oberta al passeig de Prim de Reus, actualment registrada amb el nom Hijo de Miguel Alimbau Minguell SA. Era un dels primers contribuents reusencs l’any 1930, amb hisendes a Reus, la Selva del Camp —on encara avui existeix el mas homònim, arredossat al puig d’en Cama—, Castellvell i Almoster —la premsa contemporània esmenta els incendis produïts al juliol de 1931 en boscos d’aquests darrers pobles, de la seva propietat. També a Vila-seca, on al juliol de 1913 era president de la Junta Local de Plagues del Camp i, com a tal, participava en l’Assemblea Agrícola de Tarragona, convocada per la Cambra Oficial Agrícola de la Província.

Col·laborador excepcional a La Kabila el 1909, periòdic de caràcter satíric i humorístic editat a la ciutat de Reus a inicis del segle XX. Va ser soci del Centre de Lectura de Reus i el seu nom apareix inscrit en el llistat del Xampany d’Honor a l’expresident de l’entitat Pere Cavallé Llagostera al juny de 1922.

De caràcter autonomista, va pertànyer al republicanisme unitari. Va ser regidor de l’Ajuntament de Reus al novembre de 1901 i ho era, encara, pel març de 1930, quan hi renuncià perquè tenia més de seixanta-cinc anys. També va pertànyer a l’executiva comarcal que havia de promoure els embassaments de Riudecanyes i la Riba o Francolí al març de 1901, com a vocal; fou subscriptor i fundador de la Societat de Regants del Pantà de Riudecanyes el 1904.

Elegit diputat provincial pel districte de Reus a la Diputació de Tarragona en els comicis de 1905, pel primer torn del Consell Provincial entre 1905 i 1906, formà part de les comissions de Foment i Mixta de Reclutament; en el tercer torn del Consell de 1907, va pertànyer a les comissions de Foment, Estadística del Treball i fou designat diputat inspector de l’Institut Pere Mata de Reus entre 1909 i 1910; en el tercer torn de 1913 va ser adscrit a la Comissió d’Hisenda; finalment, en el primer torn de 1915, va formar part de la Comissió d’Hisenda, de la Junta de les Obres del Port i de la Comissió Estadística del Treball.

Quan era ja diputat, a principis de maig de 1906, donà suport a una moció que retreia durament el vot dels diputats que havien impedit l’adhesió de la corporació provincial tarragonina a Solidaritat.

Dades personals i familiars: 
Família: 
Fill de Pau Alimbau, boter, i Francesca Minguell, de Reus.
Matrimoni / Fills: 
Casat amb Conxa Codina Ballester (?-05/12/1944), amb qui van tenir dos fills, Dolors i Miquel.
Lloc habitual de residència: 
Carrer de Sant Carles i Sant Josep, de Reus.
Dades com a diputat de la Mancomunitat: 
Districte: 
Reus.
Diputació a què pertanyia: 
Tarragona.
Responsabilitats que tingué a la Diputació: 
En els consistoris de 1905, pel primer torn del Consell Provincial (1905-1906), formà part de les comissions de Foment i Mixta de Reclutament; en el tercer torn del Consell de 1907, va pertànyer a les comissions de Foment, Estadística del Treball i fou designat diputat inspector de l’Institut Pere Mata de Reus (1909-1910); en el tercer torn de 1913, va ser adscrit a la comissió d’Hisenda; finalment, en el primer torn de 1915, va formar part de la comissió d’Hisenda, de la Junta de les Obres del Port i de la comissió Estadística del Treball.
Partit pel qual es presentà: 
Republicà, autonomista.
Resultats electorals (vots) en cada elecció disputada: 
1913-1914: 3.763 vots.
Dades professionals: 
Formació general (estudis): 
Propietari i empresari.
Activitat econòmica: 
Va tenir empresa de fruits secs oberta al passeig Prim de Reus, actualment registrada amb el nom «Hijo de Miguel Alimbau Minguell, SA».
Patrimoni: 
És un dels primers contribuents reusencs l’any 1930, amb hisendes a Reus, la Selva del Camp —on encara avui existeix el mas homònim, arredossat al puig d’en Cama—, Castellvell i Almoster (1914) —la premsa contemporània esmenta els incendis produïts pel juliol de 1931 en boscos d’aquests darrers pobles, de la seva propietat. També a Vila-seca, on el juliol de 1913 era president de la junta local de Plagues del Camp i, com a tal, participava en l’Assemblea Agrícola de Tarragona, convocada per la Cambra Oficial Agrícola de la Provincia.
Pertinença a organitzacions econòmiques i professionals: 
President de la Junta local de Plagues del Camp, a Vila-seca (1913).
Associacions culturals/ciutadanes: 
Col·laborador de "La Kabila" (1909). Soci del Centre de Lectura de Reus.
Ideologia i activitat política: 
Ideologia: 
Republicana.
Militància política: 
Republicanisme unitari.
Càrrecs públics: 
Regidor de l'Ajuntament de Reus (1901, 1930). Vocal de l'executiva comarcal de promoció dels embassaments de Riudecanyes i la Riba o Francolí (1901) i subscriptor i fundador de la societat de regants del Pantà de Riudecanyes (1904).
Bibliografia: 
Estudis sobre la seva figura: 

Bibliografia

ANGUERA NOLLA, Pere (ed.). El pantà de Riudecanyes: documents per a la seva història. Reus: Centre de Lectura, 2000.

DUARTE I MONTSERRAT, Àngel. Possibilistes i federals, política i cultura republicanes a Reus, 1874-1899. Reus: Associació d’Estudis Reusencs, 1992.

POCA I GAYA, Josep. Institut Pere Mata cent anys d’història (1896-1996). Reus: Institut Pere Mata, 1996.

 

Fonts d’arxiu

Arxiu General de la Diputació de Tarragona

 

Hemeroteca

El Correo de la Provincia

Diario de Tarragona

La Justicia

La Opinión

La Unión

Imatges i documents: 
Signatura del personatge: 
Comentaris sobre la documentació: 
"El Porvenir", "La Actualidad", "La Vanguardia", "Reus".