Alentorn i Ardèvol, Joan

Lloc de naixement: 
La Vilella Baixa
Data de naixement: 
dilluns, maig 10, 1858
Data de defunció: 
Poc temps després de 1935

Joan Alentorn Ardèvol, de la Vilella Baixa, va néixer el 10 de maig de 1858. Estudià medicina i exercí la professió fins que hi renuncià els primers dies de 1935 a la Vilella Baixa, on residia i on era un propietari agrícola de tipus mitjà i major contribuent. Estava casat amb la convilatana Josepa Sans Sabaté. Desconeixem quan va morir exactament i és possible que fos al seu poble natal.

En l’esfera local, Alentorn prengué part en iniciatives de tipus societari. El 1916 podria ser qui consta com a president de la mutualitat escolar La Esperanza Infantil. També era membre de la societat La Renaixença, «de caracter instructivo, cultural y mutualista», és a dir, una de les moltes societats que es van constituir al Priorat durant aquells anys: la manca d’un sistema de sanitat públic i gratuït va empènyer la gent a constituir societats d’aquesta mena. Es tractava, tal i com diuen els seus estatuts, de «la organización de aquellas instituciones benéficas mutuales de socorro á los socios enfermos y de auxilio a sus familias en caso de defunciones». Així mateix, el 1909 formà part de la Junta local de Defensa contra las Plagas del Campo.

Milità en el republicanisme federal i fou diputat provincial durant tres legislatures bianuals, entre 1907 i 1909 i entre 1911 i 1915. La seva primera elecció estigué marcada per una forta polèmica que ens il·lustra sobre les formes de fer dels partits polítics de l'època. Els vots obtinguts per Alentorn anaven frec a frec amb els assolits pel monàrquic Daniel Freixa Martí —de fet, l’escrutini definitiu efectuat a Falset el 14 de març el posava per davant— i per aquest motiu fou proclamat diputat electe i rebé l’acta de diputat el 23 d’abril, en la constitució de la Diputació provincial. L’assumpte s’enredà quan Freixa sol·licità un recompte de vots, el resultat del qual li fou favorable per 331 vots. Tot i l’error en el recompte, els republicans, pel que sembla conxorxats amb els liberals de Marianao, van ignorar la reclamació i s’escudaren en el fet que la Junta Electoral li havia donat l'acta de diputat. L’afer va acabar al cap de dos anys amb una sentència que anul·lava tots els acords, fet que va generar una vacant que es va cobrir en unes eleccions parcials el 1909. La segona elecció, el 1911, fou molt més clara, ja que Alentorn formà part de la candidatura republicana que derrotà la candidatura d'ordre, en la qual solament sortí escollí un diputat, Miquel Sas. Cal remarcar que la candidatura triomfant va rebre el suport del periòdic Catalunya Nova, òrgan d’expressió de la Unió Democràtica Nacional, fundada el 1907 amb la intenció de donar cos a un dels ideals que va impregnar el catalanisme des de les seves primeres passes: agrupar tots els catalanistes.

Durant la legislatura de 1907-1909, Joan Alentorn fou membre de la comissió de Beneficència i entrà al quart torn de la comissió Provincial. Durant la de 1911-1913, formà part del primer torn de la comissió Provincial, i s’integrà a les comissions de Foment i a l’Auxiliar d'Actes; també exercí el càrrec de diputat inspector del Manicomi de Reus. Durant la legislatura de 1913-1915, Alentorn formà part del tercer torn de la comissió Provincial i de les comissions de Governació i d’Estadística del Treball. El 6 d’abril de 1914, assistí al solemne acte de constitució de la Mancomunitat de Catalunya, al costat dels seus companys de consistori, en el Saló de Plens de la Diputació de Barcelona, actual Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Dades personals i familiars: 
Matrimoni / Fills: 
Josefa Sans Sabaté
Lloc habitual de residència: 
La Vilella Baixa
Dades com a diputat de la Mancomunitat: 
Districte: 
Falset-Gandesa.
Diputació a què pertanyia: 
Tarragona.
Responsabilitats que tingué a la Diputació: 
Tercer torn de la comissió Provincial Comissió de Governació Comissió Estadística del Treball
Partit pel qual es presentà: 
Republicà Federal
Resultats electorals (vots) en cada elecció disputada: 
6.115 obtinguts en les eleccions a diputats provincials de 1911
Dades professionals: 
Formació general (estudis): 
Batxillerat. Llicenciatura en Medicina.
Formació professional: 
Metge
Activitat econòmica: 
Metge
Patrimoni: 
Propietari agrícola
Associacions culturals/ciutadanes: 
Mutualitat escolar La Esperanza Infantil. Societat cultural i mutualista La Renaixença.
Ideologia i activitat política: 
Ideologia: 
Republicà Federal
Militància política: 
Republicà federal
Imatges i documents: 
Signatura del personatge: